Selecteer een pagina

Terrein rondom “nieuwe” boerderij

Bij terugkomst uit Lae zijn we de week begonnen met het verwijderen van cementplaten en boomstobben in het gebied rond de “nieuwe stal”. Het gebouw dat we hebben toegewezen gekregen, is het oorspronkelijke kantine/keuken gedeelte van het oude trainingscentrum van Ukarumpa, waar vroeger de vertalers werden opgeleid.

Zelf slachten

Woensdag hebben we een stier, die een verwonding had opgelopen, geslacht en aan de winkel in Ukarumpa verkocht, dit is een onderneming op zich. Hier hebben we niet de middelen voorhanden zoals we dat in Nederland gewend zijn. De stier was in goede conditie dus een mooi stukje vlees voor de mensen hier om van te genieten.

Op zoek naar een nieuwe stier

Donderdag hebben we eindelijk een stier hebben gevonden. Na wat rondgebeld te hebben zijn we terechtgekomen bij EBC missie in Kazan. Hier werden we vriendelijk onthaald door een Duitse en een Zwitserse zendeling. Bij de koeien aangekomen was de keuze snel gemaakt. Er liep een Holstein koe van 18 jaar met een prachtige jonge stier van een maand of 8. De vader van de stier is een Brahma dus een prachtige combinatie om weer op een Holstein te zetten. Na overleg hebben we een afspraak gemaakt om hem de week erna op te halen. In de tussentijd zijn Josep en Charly begonnen om nieuwe omheining te plaatsen, zodat we meerdere kavels grasland krijgen en zo de koeien kunnen rouleren en het gras een kans kunnen geven om te groeien. Vrijdag zijn we hiermee verder gegaan.

Omheining en paden

Met frisse moed gaan we de nieuwe week in. We mogen een nieuwe werknemer verwelkomen, zijn naam is Koni en hij  is hopelijk een goede toevoeging aan het agri-team. Koni heeft een achtergrond in kippen en kan dus goed van pas komen gezien onze plannen voor de toekomst. We zijn verder gegaan met het omheinen met schrikdraad en hebben dit allemaal aangesloten. Op hetzelfde moment zijn ze begonnen met het vlakken van het kavelpad (koeienpad) waar we gebroken puin op aanbrachten, zodat de koeien ook in de regenperiode droog en schoon van het ene weiland naar het andere gebracht kunnen worden. De dagen hierop volgend hebben we het gebroken puin aangebracht op het kavelpad en op de plek waar we de vangkooi, behandelsluis, slachtruimte en melkruimte gaan maken, zodat ook hier droog en schoon gewerkt kan worden. Ook hebben we de omheining aan de voorkant vervangen met een houten hekwerk met stroomdraad en extra prikkeldraad, zodat de nieuwe stier hier veilig achter kan lopen.

Ophalen stier Hans

Vrijdag, de dag dat we de nieuw stier gaan halen. Met de Toyota Hino, een pick-up/vrachtwagentje vertrok ik samen met Josep en een jongen uit de werkplaats naar Kainantu, eerst gingen we de kooi voor het vervoeren van de stier ophalen. Deze was bij aankomst niet helemaal compleet, dus moesten we met wat creatief bindwerk de zijkant van de kooi dichtmaken met planken, zodat de stier onderweg niet uit kon breken. Twee uur later zijn we dan eindelijk op weg en arriveren we na een uur rijden in Kazan. Nu was het de kunst om de stier in de kooi te krijgen, aangezien de achterkant van de auto toch wel een kleine meter hoog is en we geen oploopplaat hebben. Gelukkig hebben ze bij EBC een werkplaats en werd er een oploopplaat gemaakt om de stier omhoog te laten lopen. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, alhoewel de stier maar 8 maand oud is, is het wel een echte stier die zich niet gemakkelijk gewonnen geeft, maar uiteindelijk laat hij zich toch met veel tegenwerken naar binnen helpen. De terugweg was een spannende trip omdat de zijkant van de kooi niet van het meest degelijke werk was. Gelukkig is alles goed verlopen en hebben we de stier in prachtig gras kunnen jagen waar hij een tijdje mag wennen, voordat hij bij een paar andere koeien mag lopen. Bij terugkomst werd er door anderen besloten om de stier te vernoemen naar mij omdat dit de eerste koe is, die ik heb binnengebracht. Dus hij heet nu stier Hans.

Autopsie

Bij terugkomst in Ukarumpa was er een jonge stier in de kudde ziek en deze was de dag erna dood. Daar er hier alleen een dierenarts op grote afstand is, hebben we met de weinige middelen die er zijn, zelf autopsie gedaan bij de koe en hebben zijn ingewanden geïnspecteerd op ziekte. Hierbij liepen we aan tegen een zeer beschadigde, slecht uitziende lever en leverbotlarven in de pens en darmen. De diagnose was dus vrij duidelijk en we zullen de kudde moeten behandelentegen leverbot. Aangezien er niet echt een behandelplan was in het verleden, zullen we nu een behandelplan samenstellen voor ontwormen (incl. leverbot) van de koeien.

Leest u volgende week weer mee?

Hartelijke groeten Hans