De week begon minder goed, er was een geit dood dus dat was jammer. We hebben autopsie gepleegd om te achterhalen wat de doodsoorzaak zou kunnen zijn. Het ziet er naar uit dat hij dood is gegaan aan CAE, een ziekte die niet zo best is; er bestaat geen middel voor om dit te bestrijden en het is besmettelijk. Het blijkt dat er in de omgeving al veel geiten zijn gesneuveld en dat is zorgelijk. We proberen de omliggende dorpen zo veel mogelijk voor te lichten hoe ze hiermee om moeten gaan qua hygiëne, quarantaine en bezoeken van andere geitenhouders.

Velden met Sogum dat wordt verbouwd in diverse delen van het land voor voer

Op maandag hebben we de bijeenkomst gehad met de directie om verder door te praten of we van start gaan met het legkippen project. Het was een goed gesprek; we zullen het één en ander uitzoeken om te kijken wat er mogelijk is. Daarna komen we weer bij elkaar.

Een grappige gebeurtenis: voordat wij hier in Ukarumpa kwamen, is er een stier komen aanlopen vanuit één van de dorpen rond Ukarumpa en heeft zich aangesloten bij de groep koeien. Blijkbaar vond hij het daar erg gezellig. De eigenaar van de stier kwam erachter en vond het prima dat de stier bleef lopen. Hij wilde er alleen wel geld voor zien. Dit is al die tijd niet geregeld. Daarom heb ik dat deze week gedaan.  Dit is goed aangezien het de risico’s wegneemt voor eventuele problemen, die kunnen ontstaan als er iets gebeurd met de stier.

In de tussentijd hebben de jongens de nieuwe zoutblok-houders geïnstalleerd, zodat de zoutblokken droog en schoon blijven.

Overkapping voor de zoutblokken

Dinsdag zijn Samson en ik weer naar Lae geweest om nieuwe vleeskoeien aan te kopen. Dat is in deze cultuur een heel proces. Het is namelijk erg belangrijk eerst relaties op te bouwen om vervolgens te kunnen handelen. Dit betekent dat er verschillende tripjes aan vooraf gaan om te laten zien dat je in de mensen wilt investeren, voordat je tot aankoop kunt overgaan. We zijn op een aantal plekken geweest voor een herhaalbezoek en daarnaast hebben we nog een aantal nieuwe adressen bezocht. Over een week of twee hopen we meer duidelijkheid te hebben. Het ziet er dit keer veelbelovend uit.

De laatste plek waar we zijn geweest voor de koeien

We kwamen onderweg in Lae een kraampje tegen van een van onze collega’s uit Port Moresby. Sinds kort ook buiten Port Moresby verse melk verkrijgbaar. Zie foto boven de blog.

We hebben ook spullen gehaald voor de boerderij, onder andere vloertegels voor de melkverwerkingsruimte en schoeisel om hier te dragen, zodat we hygiënisch kunnen werken.

Bij terugkomst in Ukarumpa kreeg ik de mededeling dat er een vliegtuig ruimte had om volgende week de twee kalfjes over te vliegen vanuit Port Moresby. Dit was een positieve mededeling, maar dat betekent wel veel te regelen in korte tijd. Gelukkig kon ik iedereen bereiken en de juiste afspraken maken voor de inspectie van de dieren, voordat ze het document ontvangen voor transport naar een andere provincie. Over de trip naar Port Moresby kunt u alles lezen in de volgende blog!

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer.

Groeten uit PNG, Hans