Land gebruiksklaar maken

We zijn inmiddels al aan het einde gekomen van het eerste kwartaal werken op de farm.

We hebben het hek naar buiten naar een hoger gelegen gebied verplaatst. We zijn daarom begonnen met het aanleggen van een kavelpad van gebroken puin De koeien kunnen dan ook fatsoenlijk naar buiten lopen in het regenseizoen. Over de nieuw gegraven hoofdsloot hebben we een dam gemaakt.  Om te voorkomen dat de kalfjes verdrinken is een stroomdraad langs de sloot geplaatst.

Op zoek naar andere boerderijdieren

De omheining om het stuk voor de schapen is ook klaar en dit betekent dat we op zoek kunnen naar schapen en geiten. We zijn daarvoor naar Goroka gereden en hebben onderweg overal in dorpjes geïnformeerd waar we schapen en geiten kunnen kopen. Uiteindelijk zijn we terechtgekomen bij iemand die schapen had. Na het horen van de prijs, hebben we besloten te wachten. Wel zijn we een aantal verschillende bloedlijnen met dorpskippen rijker, dus de trip is niet voor niets geweest.

Slachten

Aan het einde van de week kregen we het verzoek van de supermarkt of we een koe voor ze konden slachten, omdat de vaste leverancier al geruime tijd niet meer aanlevert. We hebben besloten om te er op vrijdag één te slachten. We konden zodoende gelijk testen of het systeem, dat we in de behandelsluis hebben gebouwd, goed werkt. Dit bleek goed te gaan en het slachten ging vele male beter dan in de oude situatie.

Hooien

De volgende week was er op maandag een nationale vrije dag. Op de boerderij maakt dat weinig verschil met de overige dagen. We hadden gras te drogen liggen. We hadden een paar nachten geen regen hebben gehad en hebben het gras nog een keer gekeerd. Daarna is alles binnengehaald. De opslagruimte is mooi gevuld. We hebben nu mooi hooi om ’s nachts bij te voeren als de schapen en geiten er straks zijn en ’s nachts binnen zitten.

 

 

Deze week is er ook begonnen om het braakliggende stuk van de oude BMX track uit te vlakken, zodat we dit kunnen inzaaien en voor de koeien kunnen gebruiken.

Woensdag hebben we de 2e koe voor de supermarkt geslacht, zodat ze een paar weken vooruit kunnen. Het ziet er naar uit dat we op korte termijn nieuwe koeien moeten aanvoeren om de winkel te kunnen bevoorraden.

We een deal kunnen maken met EBC in Lae om alle spullen die ze in het verleden gebruikten om te melken over te kunnen nemen inclusief 3 melkkoeien.

Donderdag zijn we vertrokken naar Lae en vrijdag hebben we een bezoek gebracht aan Nari waar we 7 schapen en 4 geiten hebben gekocht. Ook heb ik 1 konijn over kunnen nemen en nog 2 eenden om een fokprogramma op te zetten, zodat deze dieren weer in de hooglanden van PNG voorkomen. We zijn ook naar een grote kippenleverancier geweest om te kijken of we 17 weken oude leghennen kunnen kopen. Dit bleek helaas niet het geval te zijn en het ziet er dus naar uit dat we de opfok zelf moeten gaan doen.

 

 

 

 

Zaterdag zijn we weer naar Ukarumpa gereisd met een deel van de spullen van EBC Lae, de koeien, schapen en geiten. Mooi was om te zien hoe de lokale mensen reageerden bij het zien van de schapen en het konijn. Oude herinneringen kwamen boven van toen deze dieren wel in grote aantallen voorkwamen in de hooglanden.

Nieuwe werknemer

Er is weer een nieuwe  week  aangebroken. We hebben een nieuwe werknemer mogen verwelkomen die het team part-time komt versterken. Hij gaat ook proberen het melken onder de knie te krijgen en zijn hulp is hard nodig om de omheining te plaatsen. Dit is een ongelooflijk grote klus is. We hebben de omheining van een nieuw perceel nu bijna klaar en hopen volgende week de koeien er in te kunnen laten grazen.

Nieuw perceel

Tegenover ons huis hebben we een nieuw perceel aangeboden gekregen van de pony-club. Dit stuk is jaren niets mee gedaan. We hebben het met de hand gemaaid. Het mooie gras gedroogd tot hooi en daarna het perceel schoon gebrand, zodat er een schone basis is. De reden dat we gekozen hebben om het schoon te branden is dat het perceel niet al te groot is en op een steile helling ligt en zeer ongelijk  is. Ook hebben we geen machines om het op een andere manier goed te bewerken.

 

 

 

 

Groeten Hans