Her en der zijn er in Ukarumpa wat loze hoeken die braak liggen. In het verleden is al van alles geprobeerd om het nuttig te maken, maar het liep uit op niets. Na enige tijd hierover te hebben nagedacht, zijn we op het idee gekomen om deze plekken te gaan gebruiken om koeien te laten grazen. Er zijn namelijk een aantal plekken waar erg goed gras groeit en dat is uitstekend geschikt om wat stieren op af te mesten. Naar aanleiding van het plan hebben we weer een heel aantal meters omheining te plaatsen. We hebben twee velden die we met elkaar willen verbinden. We maken daarom een koeienpad (soort sluis) van het ene veld naar het andere. Dit om de koeien ’s nachts in een verlicht deel te laten lopen om ze goed in de gaten te kunnen houden. Overdag kunnen ze vervolgens naar een groter afgelegen stuk waar ze zich dik kunnen eten. Het klusje kost wel weer wat tijd, maar dan kunnen we er ook weer even tegenaan. Er lopen ook een aantal sloten door het nieuwe koeienpad, dus we moeten ook nog een aantal dammen maken, zodat de koeien droog over kunnen steken.

Er komt nu meer melk en daarom kunnen we beginnen met het maken van een nieuw product, namelijk slagroom. We hebben een speciale machine die de room en de melk splitst. De room komt daarbij uit een aparte tap dan de magere melk.

We hebben ook de voorbereidingen getroffen voor het betegelen van de schone ruimte voor de melkverwerking. We hebben de machines verplaatst en de materialen aangevoerd. Genoeg lopende projecten dus.

We zijn de week begonnen om een groep vertalers uit een dorp in de westelijke provincie een rondleiding te geven over de boerderij en ze wat dingen bij te brengen die we hier doen. Het is altijd leuk om dit te doen, de mensen zijn erg leergierig als het gaat om nieuwe dingen die ze nog niet kennen.  Bij de twee nieuwe kalfjes ontdekten we pinkeye, we zijn daarvoor gelijk met een behandeling begonnen, door ze drie keer per dag met oogzalf te behandelen. We hebben de beide kalfjes binnen op stal gezet en tegen vliegen behandeld. Na een aantal dagen was er gelukkig al wat verbetering merkbaar. Op het moment is het bijna niet meer zichtbaar en geneest het erg goed.

Doordat we het omheinen van de koeiensluis hebben afgerond en de koeien goed overgejaagd kunnen worden, hebben we wat extra schijnwerpers geplaatst op de plek waar de jonge stieren ’s nachts verblijven. Zo kunnen we ze extra goed in de gaten houden.

Hierna zijn we begonnen om een nieuw perceel grasland te omheinen om de koeien meer ruimte te geven voor als we straks het droge seizoen ingaan. Dit is een serieus stuk en dat betekent weer de nodige palen de grond in werken. Ik denk dat we de afgelopen drie maanden zo’n 700 palen de grond in hebben geslagen.

We hebben de komende week een conferentie over de toekomstplannen van het centrum en daarbij is iedereen aanwezig. We zullen in die periode alleen de hoogst noodzakelijke dingen doen, zodat we daar zoveel mogelijk aanwezig kunnen zijn.

Hartelijke groeten uit Ukarumpa, Hans