Het melken

De lokale medewerkers beginnen zich steeds gemakkelijker te voelen met de melkerij en worden steeds zelfstandiger. Het is wel een uitdaging om bij de koe de melk te laten schieten. Dit komt vooral doordat het een kruising Brahma is. We hebben besloten om de kalfjes overdag bij de koe te laten lopen. Aan het eind van de middag worden de ze in een ruimte gezet waar de koe ze kan zien en ruiken, maar het kalf niet kan drinken. Hierdoor ontstaat er geen stres bij moeder en kalf. In de ochtend wordt de koe gemolken en tijdens het melken wordt het kalf bij de koe gelaten, hierdoor laat de koe de melk goed schieten en heeft het kalf gedurende de dag melk bij de moeder.

 

 

 

 

Er is deze week weer een nieuw kalf geboren en de koe laat zich goed melken, dit is dus nummer 3 die gemolken wordt.

Droogte seizoen

Het droge seizoen is in volle gang. In de hele omgeving worden veel velden afgebrand. Wij hebben de bevolking laten weten dat we de velden voor de koeien in tact willen houden en proberen op deze manier te laten zien dat we zorg dragen voor het terrein wat we beheren.

Het omheinen van diverse percelen is in volle gang,  omdat we er op korte termijn nieuwe melkkoeien bij krijgen. De verschillende kuddes moeten goed gesplitst blijven.

Tanklokaal

Het nieuwe tanklokaal is intussen ook klaar en de melktank uit Duitsland kan worden geïnstalleerd.

Lokale medewerkers op weg naar zelfstandigheid

Ik ben geveld door ziekte. Ik ben getest en bleek Malaria te hebben. De hoge koorts heeft veel energie van me gevreten en mijn conditie is erg slecht.

Het positieve eraan was dat het gelijk een onverwachte test was hoe de medewerkers het melken zonder mij zouden oppakken. Dit was verrassend positief. Het duidelijk naar voren dat de training, die ze de afgelopen twee maanden hebben gehad, goed is opgepakt en het ging buitengewoon goed. Voor mij was dit een fantastisch moment en heeft dit veel vertrouwen geschept voor de toekomst.

Nieuwe aanwinst

Nadat ik weer wat was opgeknapt, hebben we vijf nieuwe koeien aangekocht van EBC missie in Jauna. Het is een kruising melktype en ze zien er goed uit. Bij aankomst op de boerderij hebben we de nieuwe koeien direct behandeld tegen wormen en vliegen. Twee van de vijf koeien hebben we direct proberen te melken, omdat ze bij de vorige eigenaar nog een ouder kalf bij zich hadden lopen. De koeien waren zeer rustig en het lijkt er op dat we er twee koeien bij hebben om te melken. De teller staat dus op vijf koeien.

 

 

 

 

We hebben ook een week een groep mensen aan het werk om een hoofdsloot te graven, zodat we goede afwatering hebben in het regenseizoen.

 

 

 

 

Gesprek over levering aan winkel

We hebben ook een gesprek gehad met de Ukarumpa store om te bespreken hoe we de melk in de winkel kunnen krijgen om te gaan verkopen. De reacties waren positief en het ziet er naar uit dat we zelfs een pasteuriseer machine krijgen om de melk gepasteuriseerd aan de winkel te kunnen leveren.

Hartelijke groeten uit Ukarumpa

Hans