Farmblog evaluatie en groot nieuws

Eindelijk dan weer een blog, maar nu vanuit Nunspeet in plaats van Ukarumpa. We zijn 14 juni weer gearriveerd in Nederland en zijn nu druk met de voorbereidingen voor de volgende periode. Nu we hier zo zitten kunnen we rustig terugkijken op de veelbewogen 1,5 jaar die achter ons ligt. Een periode van hoogte- en dieptepunten. Zoals jullie misschien weten zijn de eerste maanden zwaar geweest vanwege het vele ziek zijn. Voor Gerline is deze periode heel pittig geweest, doordat ik bijna niks kon. De transitie in een nieuw land brengt ook de nodige ups en downs met zich mee, maar ook hier zijn we als gezin uiteindelijk sterker uitgekomen. We hebben veel kennis mogen overdragen, maar hebben zelf ook ontzettend veel geleerd in de afgelopen periode. Ik dank God voor de bijzondere weg die Hij met ons gaat en ben zo dankbaar dat Hij telkens weer laat merken en zien dat we ons vertrouwen op Hem moeten vestigen. Dit ook in het volgende waar deze blog over gaat, het speelt zich af in de laatste maanden van onze eerste periode in Papoea Nieuw Guinea(PNG) tot op heden.

Zoals jullie in een eerdere blog (zie blog ‘vervanger?’) hebben kunnen lezen kwam er in februari een jongen solliciteren die al 10 jaar ervaring heeft in het leidinggeven op de grootste boerderij in Papoea Nieuw Guinea(PNG). Daarnaast heeft hij ook nog een agrarische opleiding genoten, een combinatie die bijna niet te vinden is in Papoea Nieuw Guinea(PNG). Hij heeft toen een aantal weken meegedraaid en bleek goed te passen in het team. Uiteindelijk is hij aangenomen en is gestart op 6 mei, een maand voordat ik zou vertrekken. Niet veel tijd om hem in te werken was het eerste wat ik dacht, maar we moesten het er mee doen. De inzet van Samson was indrukwekkend, hij wilde graag alles weten en leerde ontzettend snel. Ik was positief verrast met hoeveel passie hij zijn werk deed. Ik kon al snel dingen aan hem over laten en de teugels laten vieren.

Twee weken voor ons vertrek naar Nederland kreeg ik een bericht van een bedrijf in PNG, dit is het bedrijf dat we hebben bezocht in februari, samen met Samson tijdens zijn meeloopweken (zie blog ‘bij de melkkraam’). Samson had een gerucht opgevangen dat dit bedrijf de kudde koeien die ze hadden, wilde verkopen. Na ons bezoek in februari is ons beloofd, dat wij de eerste kans hadden om te kopen als dit doorging. Wij waren ontzettend enthousiast, aangezien we al een half jaar proberen koeien bij hen te kopen. Wat een verrassing deze mail, maar hoe moet dat nu ik over 2 weken hoop te vertrekken? We hebben een 2e bezoek gedaan bij de kudde en een bod gedaan op alle 186 koeien. Het duurde even voordat we er samen uit waren en in de tussentijd waren wij al weer in Nederland. Op 5 juli kreeg ik het verlossende antwoord, dat de deal rond was en de voorbereidingen konden beginnen. Dit alles moest gebeuren in overleg met de Amerikaanse leidinggevende die globaal overzicht houdt op de jongens op de boerderij. Op 23 augustus arriveerde de eerste lading koeien in Ukarumpa en volgde de rest de dagen erna. Het was een ontzettend knap staaltje werk wat de jongens op de boerderij hebben geklaard en dit geeft moed voor de toekomst. Als ze dit kunnen hebben ze meer in hun mars. De aankoop van deze koeien betekent ook gelijk dat we vanaf nu de volledige hoeveelheid vlees die nodig is, kunnen leveren uit onze eigen kudde. Ook kunnen we koeien verkopen aan omliggende dorpen voor gelegenheden, zoals een begrafenis of een bruiloft.

Ook de zuivelproductie is gegroeid, er hebben 5 nieuwe koeien afgekalfd en dit betekent dat er nu 15 koeien worden gemolken.

In de voorgaande blog heeft u kunnen lezen over de eenden-/schapenschuur boven het water. Het water er onder is bedoeld om vis in te kweken voor consumptie, voor verkoop in de winkel en aan het trainingscentrum. We hebben voor ons vertrek 1100 tilapia’s uitgezet in de vijver om bij terugkomst te kunnen meten hoe ze zijn gegroeid in deze periode.

Hieronder een overzicht van een jaar geleden en nu.

Boerderij 1 juni 2018

 • 60 Vleeskoeien/kalveren, waarvan 58 vleeskoeien en 2 stieren
 • 1 cowboy ongetraind
 • Vangkooi buiten de omheining
 • Perceel grasland binnen de omheining voor de nacht
 • Paar kleine bijgebouwen

Boerderij 26 augustus 2019

 • 275 koeien, waarvan 245 vleeskoeien/jongvee, 14 stieren en 16 melkkoeien.
 • 4 cowboys deels getraind.
 • Vangkooi/behandelruimte overdekt binnen de omheining met deel om koeien te slachten.
 • In delen gesplitste percelen binnen de omheining zodat de kudde gesplitst kan grazen.
 • Grote stal met een melkverwerkingsruimte en ziekteverblijf.
 • 15 koeien die worden gemolken in een 4 stands melkstal.
 • Eigen melkverwerking, melk pasteuriseren, yoghurt maken, ricotta kaas maken, slagroom maken.
 • Vijver met 1100 vissen en een eenden verblijf op het water waar eenden worden gefokt voor vlees.
 • Vleesproductie van 2 koeien per week die geslacht worden afgeleverd.
 • Kavelpaden zodat de koeien eenvoudig en droog kunnen worden verplaatst.

Op dit moment heb ik wekelijks contact met Samson via de mail, hij stuurt rapporten waarin staat wat de melkgift is per koe, hoeveel er van welk product gemaakt is, wat er aan werk verricht is de afgelopen week en wat de doelstelling is voor de komende week. Op deze manier leert hij gelijk te plannen en te organiseren en kan ik op een afstand meeleven en indien nodig sturen.