Plan van aanpak

Samen met de werknemers uit PNG, dat zijn er ondertussen 3, zijn we tot de conclusie gekomen, dat we het beste de vangkooi zo snel mogelijk kunnen maken. We kunnen dan de koeien gaan behandelen tegen wormen en vliegen. We hebben een globale planning gemaakt en een schets met een plan van aanpak.

We zijn verder gegaan met het afwerken met de gebroken puin. De basis waar de vangkooi op moet komen. Hierna hebben we hem gerold met een wegenroller, waardoor het een mooie verharde plaat is geworden.

Ook hebben we de dam over de sloot verbreedt met 2 betonnen kokers, zodat we hier in de toekomst met fatsoenlijk materiaal overheen kunnen.

Hierna hebben we de oude omheining en het schuurtje wat er stond afgebroken, zodat we schoon kunnen werken. We hebben de lijnen uitgezet waar het nieuwe hekwerk en de poorten moeten komen. We gaan proberen zoveel mogelijk spullen opnieuw te gebruiken om zo kosten te kunnen besparen.

Ondertussen heeft het werk aan de “nieuwe stal” ook niet stilgelegen. Er is een Solar waterpaneel op het dak gelegd voor de warmwatervoorziening en er zijn nieuwe schijnwerpers geplaatst, zodat er ’s nachts goede verlichting is.

Eind van de week hebben we de eerste hand gelegd aan het hekwerk van de vangkooi en heb ik een aantal oude stoompalen opgezocht om te gebruiken voor de overkapping die we gaan bouwen.

Koeienvlaaien harken

Zaterdag ben ik met Stephany en Britney op het land bezig geweest om de koeienvlaaien uit te harken, zodat het goed door het gras kan worden opgenomen.

 

Weer een nieuwe week

Zo aan het begin van de nieuwe week hebben we eerst eens een blik geworpen op de veetrailer die er wordt gebouwd voor het verplaatsen van de koeien. Hij staat nu bij de autoshop waar ze bezig zijn om er een nieuwe as onder te leggen, zodat hij voldoende gewicht kan hebben. Het onderstel is een oude cementmixtrailer die al jaren stond weg te roesten. Deze krijgt dus weer een 2e leven.

Ik ben ondertussen ook in gesprek met de supermarkt in Ukarumpa om te kijken wat ze jaarlijks verkopen aan zuivel, eieren en vlees, zodat we een goed beeld kunnen krijgen wat voor de farm goed is om te produceren. Met deze informatie kan ik werken aan een plan die hierna in overleg met hogerhand kan worden uitgewerkt.

Stephany paaltjes schilderen

De prikpaaltjes om tijdelijk een stroomdraadje te spannen of een stuk land af te zetten zijn ook klaar. Ik heb een schets gemaakt en dit heeft de werkplaats in elkaar gelast. Stephany heeft ze ’s middags rood geverfd.

Vangkooi

Ook zijn we verder gegaan met het hekwerk van de vangkooi en hebben we de hekken geplaatst. De hekpalen hebben we in de cement gezet, zodat deze tegen een zetje kunnen als de koeien dringen. In de “nieuwe stal” hebben de elektriciens de verlichting aangelegd en de stopkontakten geplaatst. Het begint nu echt op te schieten. Nu er stoom aanwezig is, moet er alleen nog een nieuwe deur in het tanklokaal en dan kan de melktank binnen geplaatst en geïnstalleerd worden. Weer een stapje dichter bij de eerste melk.

Donderdag hebben we de palen (oude stroompalen) voor de overkapping van de behandelsluis, melkruimte en slachtruimte gesteld en in de beton gezet.

Vrijdag is de lasser geweest en heeft de steunen op de palen gelast waar de houten balken op komen te liggen. Ook heeft hij 2 hekken aan de planken gelast met de scharnieren. ’s Middags zijn we begonnen om de houten constructie van het dak te maken.

Ook de familie helpt graag mee

Palen in de cement

Zaterdagmiddag zijn we de met het hele gezin bezig geweest om de laatste palen van behandelsluis in de cement te zetten en het hoofdblok van de koeien aan het begin te plaatsen.

 

Al met al 2 productieve weken waar veel zichtwerk is gedaan en dat geeft extra energie ook voor Josep, Koni en Charly. Ze worden met de dag enthousiaster. Een leuk detail is dat de stalen platen van het hekwerk van de vangkooi in de 2e wereldoorlog hebben gediend als landingsbaan voor vliegtuigen. Dus je kunt wel nagaan hoe degelijk dat spul is.

De foto bovenaan de blog geeft weer hoe het was. De foto hieronder wat het na 2 weken werken met de werknemers van PNG is geworden.

Zoals het is geworden

Onder deze blog vindt u een impressie van de werkzaamheden in de vijfde en de zesde week.

Volgende keer schrijf ik over de  koeien. Leest u dan ook weer mee?

Hartelijke groeten, Hans