Behandelen van de koeien

De week voor het behandelen van de koeien is aangebroken. We hebben de laatste hand gelegd aan de behandelsluis en zijn klaar voor het behandelen en splitsen van de kudde. Tijdens de behandeling hebben we nog her en der veranderingen en wat verstevigingen aangebracht. Dit omdat er toch wel grof geweld vanuit de koeien komt, doordat dit volledig nieuw voor ze is. Het doel is om nu de koeien te registreren door de oor-nummers compleet te maken en de koeien te ontwormen en te sprayen tegen insecten. Ook zullen we de koeien splitsen in groepen van melk typische, vleeskoeien en koeien die bijna moeten afkalven. We hebben extra verlichting laten ophangen zodat er ’s nachts controle gehouden kan worden op de kudde.

Geboorte kalfjes

Intussen zijn er deze week 3 kalfjes geboren en hebben we vrijdagmiddag de eerste koe gemolken. Zaterdag nog een kalf en deze koe ook in de avond gemolken. Het was een bijzonder moment, waar iedereen keihard naar toe heeft gewerkt.

 

Moeder en kind

Moeder en kind

 

 

 

 

 

In de nieuwe stal zijn ze ondertussen begonnen met het tanklokaal, er wordt een dubbele deur in geplaatst, zodat de koeltank er in kan worden geplaatst. Ook wordt er een nieuw plafond in gemaakt en alles helemaal opnieuw geschilderd, zodat we straks goed en schoon kunnen werken. We hebben deze week de helft van de kudde behandeld.

Melken

Deze maandag is een nationale vrije dag in PNG dus is er alleen gemolken.  Zelf heb ik wat melkklauwen voor de melkketels uit Nederland in elkaar gezet, zodat we meer koeien tegelijk kunnen melken. Een collega heeft het terrein om de nieuwe stal uitgevlakt en is er ook begonnen om dit deel te bemesten. Het melken gaat steeds beter doordat de koeien langzaam maar zeker beginnen te wennen aan het feit dat ze twee keer per dag worden gemolken.

Watervoorziening koeien

We hebben deze week andere dingen ingepland, zodat we de kudde even rust kunnen geven, voordat de tweede helft wordt behandeld. We hebben wat laatste dingen aangepast en zijn verder gegaan met het aanleggen van de omheining.

Waterbakken

We zijn begonnen met het installeren van de eerste waterbakken, zodat de koeien altijd een goede watervoorziening hebben. Deze zijn gemaakt van oude olievaten en met een vlotter systeem aangesloten op het water uit de rivier.

Ook is het dak boven de behandelsluis afgemaakt en is er nu verlichting en stroom, zodat we er goed en droog kunnen melken en behandelen. We hebben een aantal jongens van een andere afdeling gevraagd om alles op het terrein op te ruimen, zodat er minder risico is dat de koeien zich verwonden.

Vrijdag hebben we de palen gezet voor de poort naar het deel waar de koeien overdag lopen. Deze was eerst op een laag gelegen plek, waardoor de koeien door allemaal sloten moesten waden om in het drogere stuk te komen. Nu komt de poort op het hogere deel, zodat in het regenseizoen er minder risico dat de kalfjes verdrinken in de natte plekken. We zijn ook begonnen om weer een nieuwe lichting houten palen te punten als voorbereiding op het omheinen buiten de poort. Afgelopen week zijn er weer 4 kalfjes geboren. In de afgelopen 3 weken zijn er in totaal nu 7 kalfjes geboren.

Hartelijke groeten,

Hans

 

 

Note van de TFC: Wilt u er met ons ook voor zorgen dat dit mooie project door Hans afgemaakt kan worden, dan kunt u hier doneren.