Melk de winkel in

Het is zover, de melk gaat de winkel in voor de verkoop. Dat wordt eindelijk weer rust in ons huis. De afgelopen maanden hebben we de verkoop vanuit ons huis gedaan en heeft Gerline de verwerking van de melk gedaan, zoals het maken van yoghurt en kaas en het pasteuriseren van de melk. De melk wordt verkocht in plastic flessen van 1,9 liter en zal nu nog als rauwe melk worden verkocht. De yoghurt wordt in plastic bakjes van een halve liter verkocht en de kaas in 250 gram.

 

 

 

 

 

 

Yochurt-machine en pasteuriseer-machine

We hebben ondertussen de nieuwe yoghurtmachine in gebruik genomen en kunnen nu zo’n 30 liter tegelijk maken. We hebben ook een pasteuriseer-machine besteld in Australië, zodat we binnenkort alles gepasteuriseerd kunnen verkopen en zo iedereen veilig kunnen bedienen.

 

 

 

 

 

Uitgraven van sloten en vijver

Ondertussen gaat het werk gewoon door, als voorbereiding op het regenseizoen zijn we volop bezig alle sloten schoon te maken en nieuwe te graven om het water straks goed af te kunnen voeren. Dit doen we met de hand.

Voor het uitgraven van de vijver hebben we een groep gevonden die voor ons de visvijver uit wil graven. Zij komen uit lokale kerk. Ze zijn eraan begonnen en hebben ongelooflijk hard gewerkt. In 3,5 dag hadden ze de vijver schoon en het resultaat is geweldig.

 

 

 

 

Veewagen

De veewagen is ondertussen ook klaar en deze kunnen we dus eindelijk in gebruik gaan nemen. We hebben ook een nieuwe jongen  aan het werk. Zijn naam is Desmond, hij is in het verleden werkzaam geweest als zuivelverwerker en melker bij de EBC missie in Lae, waar we alle melkverwerkingsspullen hebben gekocht. Hij komt nu 4 weken proefdraaien  en daarna kijken we hoe het verloopt.

Ingebruikname van de nieuw machines

Nu de nieuwe medewerker er is kunnen we  de machines uittesten die we in Lae hebben gekocht. We zijn begonnen met het romen van de melk, dit ging goed. De hebben we cream daarna gepasteuriseerd. De melk hebben we naar de winkel gebracht en daar als magere melk verkocht, van een deel hebben we magere yoghurt gemaakt. Na het pasteuriseren van de room hebben we de room verwerkt tot boter. Een deel van de magere melk hebben we ook nog gebruikt om ricotta kaas van te maken, deze ligt nu ook in de winkel.

Verder met de omheining

We zijn begonnen met het repareren van de oude omheining buiten de hekken, dit is in zeer slechte staat en is dus hoognodig aan reparatie toe. Het is een groot stuk. De verwachting is dat het wel een aantal weken in beslag zal nemen.

Morobe show

Zelf ben ik met Joseph naar Lae vertrokken om naar de Morobe show te gaan, dit is een show die gericht is op agrarisch gebied en waar koeien en paarden geshowd worden. Een mooie gelegenheid om wat contacten te leggen voor de aankoop van nieuwe koeien. Het was een geslaagde tijd, we hebben veel geleerd en veel mensen gesproken. We  hebben  op de show wat kippen gekocht om de jongens op de boerderij wat basiskennis mee te geven over het houden van kippen.

Weer aangekomen in Ukarumpa is de container ondertussen gearriveerd met de pasteuriseer-machine, nog even geduld en dan kunnen we er mee aan de slag.

Hartelijke groeten uit Ukarumpa.