Eindelijk is dan het moment gekomen, dat we de pasteuriseermachine in gebruik kunnen nemen. De elektriciens hebben hem geïnstalleerd en daarna hebben we een test ronde gemaakt, dit ging goed. We hebben na het melken de melk direct in de machine gedaan en gepasteuriseerd. Vanuit de  machine wordt de melk direct in flessen gedaan, klaar om naar de winkel te gaan. Voor het maken van de yoghurt en de kaas, hebben we de melk in de machine verhit. Dit ging erg goed en hiermee besparen we veel werk en kunnen we nog hygiënischer werken.

Race tegen de klok

Verder zijn we begonnen met een race tegen de klok om alles buiten voorbereid te krijgen, voordat het regenseizoen begint. Dit houdt in dat we op de laatste plekken nog puin moeten aanbrengen en het kavelpad naar de hoofduitgang moeten verharden.

Visvijver

De palen voor het gebouw boven het water van de visvijver hebben we ook ingegraven, zodat we dat niet hoeven te doen als er water instaat. Ook zijn we de laatste sloten aan het schoonmaken zodat de afwatering optimaal is.

Een tijdje terug hebben we borden laten maken voor de omheining met een waarschuwing voor het schrikdraad langs de weg. Deze borden hebben we intussen opgehangen, zodat de mensen weten dat er stroom op het draad staat.

Vertaling: PAS OP Deze omheining heeft stroom. Verboden aan te raken.

Nieuwe melkruimte

Bij de nieuwe melkruimte waar we straks vier koeien tegelijk kunnen melken, hebben we een stuk grond verhard met puin en er vervolgens  twee ruimtes gemaakt. Een voor als de koeien nog gemolken moeten worden en de andere voor als ze klaar zijn. Deze “wachtruimte” hebben we helemaal met damwand dichtgezet, zodat de koeien zo min mogelijk prikkels en stress krijgen als ze wachten om gemolken te worden. We hebben een puinpad aangelegd en een parkeerplaats, zodat we tijdens de zware regen overal fatsoenlijk kunnen komen.

We hadden bij de nieuwe stal nog één deel van de buitenmuur die gemaakt was van geweven bamboe. Deze hebben we nu vervangen voor damwandbekleding, zodat het allemaal veilig is en de waakhonden niet uitbreken. De laatste hand is gelegd aan het kavelpad en aan de omheining aan één kant is ook begonnen.

Voorbereiding op het regenseizoen

Ook hebben we bomen verzameld voor hout  voor de bouw van het gebouw op de visvijver, deze bomen hebben we uit de stukken houtwal gehaald waar de bomen te dicht op elkaar stonden. We hebben een dorp gevonden die ons heiningpalen wil leveren en hebben in totaal 700 palen van ze afgenomen. Dit is als voorbereiding op het regenseizoen, zodat de medewerkers de palen kunnen punten als het regent en niet in de regen hoeven te werken.

Aan het eind van deze weken is er ook nog een mooi gezond stierkalf geboren, een mooiere afsluiting van een week kun je niet wensen.

Hartelijke groeten uit Ukarumpa