Verhardingen gereed

Eindelijk hebben we overal verharding aangebracht. Wat ons betreft zijn we op dat gebied klaar voor de regen.

Droogte

Het is de laatste tijd ongekend droog en dat merken we ook aan het gras. We zijn de melkkoeien nu extra aan het bijvoeren om ze toch op pijl te houden. We voeren ze koprameel (dit is gedroogde kokos), wheat mill run (restproduct wat overblijft na het malen van tarwe) en krijgen we volgende week suiker melasse van de suikerrietplantage hier in de buurt.

Melkruimte

In de ruimte voor de melkruimte hebben we mooie aanrechtbladen aangebracht langs de muur en een losse tafel om de flessen op te zetten tijdens het vullen. Dit maakt de melkverwerking  -het maken van yoghurt en ricotta kaas-  een stuk gemakkelijker en kan het ook veel hygi├źnischer gebeuren.

Dieren

Verder hebben we de schapen geschoren en aparte ruimtes gemaakt voor de kippen en eenden, zodat we goed met verschillende koppels kunnen kweken. Ondertussen hebben we vier kippen op eieren zitten en zijn de eerste kuikens uit het ei.

Naar Lae

Afgelopen week zijn we ook weer een paar dagen naar Lae geweest. We hadden gehoord dat er nog een paar melkkoeien moesten lopen bij een lokaal boertje en dat was voor ons genoeg reden om te gaan checken of we deze eventueel zouden kunnen kopen. We hebben de boer bezocht en deze wilde de koeien wel aan ons verkopen. Dit betekent dat we nu vijf zuivere melkkoeien hebben wat erg goed nieuws is.

Contacten

Tijdens de show die we pas hebben bezocht hebben we een man ontmoet die advies en begeleiding geeft aan verschillende lokale boeren. Hij wil binnenkort met deze boeren naar Ukarumpa komen om onze farm te bezichtigen en kennis op te doen met betrekking tot het melken en de verzorging van het vee.

Nieuw leven

Er is ook weer een kalf geboren deze week, dit keer van een koe dit we hebben geselecteerd om te gaan melken. Dit betekent dat we nu op 8 koeien zitten die we melken.

Fokstier

Intussen hebben we ook in contact weten te komen met het melkveebedrijf in Moresby en het ziet er naar uit dat we van hen een Holstein stierkalf kunnen overnemen. Deze zouden we in de toekomst kunnen inzetten als fokstier voor de melkkoeien.  Daarmee kunnen we werken aan een toekomstplan. Het enige nadeel is, dat er geen wegverbinding is tussen Moresby en Ukarumpa. Dit betekent dat het kalf overgevlogen zal moet worden met het vliegtuig.

Hartelijke groeten, Hans