We zijn deze week begonnen om alles voor te bereiden op de kerststop. Kerststop betekent dat zo goed als alles in Ukarumpa gesloten is en er dus niks en niemand werkt. Wij daarentegen moeten gewoon door, omdat de koeien nou eenmaal geen boodschap hebben aan vakantie. We hebben alle omheiningen nog eens langs gelopen, zodat we tijdens de komende weken niet voor onverwachtse verrassingen komen te staan. We hebben nog een aantal stukken omheining vernieuwd. 

Wederom is er nieuw leven bijgekomen. Een koe heeft afgekalfd van een stierkalf en we hebben de eerste kruising legkip/dorpskip; dit is een test die we aan het doen zijn om onze eigen legkippen te fokken voor de toekomst en voor de omliggende dorpen.

De melasse is ook binnen dus kunnen we beginnen om de koeien goed bij te voeren, aangezien we op dit moment matige grasgroei hebben.

Tijdens de kerststop hebben we de service aangeboden om de melk, yoghurt en kaas te bezorgen bij de mensen aan huis.  De supermarkt waar we normaal de zuivel aan leveren zat ook twee weken dicht, dus zouden wij met de melk blijven zitten. Dit is op deze manier opgelost. Samen met de hulp van mijn dochters hebben we de bezorging op ons genomen en drie dagen in de week de producten bezorgd.

In de kerststop hebben we ook nog nieuw leven mogen verwelkomen, namelijk een jong geitje, 17 Muskus eenden en nog een aantal kippenkuikens.

De vroegere doucheruimte die is omgebouwd naar een melkstal

De week na de kerststop was er een gróte verandering voor de koeien en onszelf; we zijn begonnen met het melken in de nieuwe melkruimte! Dit is een stressvolle verandering voor de koeien dus hebben we deze week ook geen andere werkzaamheden gepland, zodat we ons volledig kunnen richten op de verhuizing. De eerste dagen waren het lastigst, maar omdat we nu in de melkstal bijvoeren, wisten ze al snel dat er wat te halen valt en komen ze uit zichzelf de melkstal in lopen. We hebben nog wel wat kleine dingen aangepast die we tijdens het werken tegenkwamen en wat gemakkelijker kon. Het ziet er naar uit dat het goed en eenvoudig werkt voor de medewerkers. Ook voor de koeien is het een verbetering, gezien we nu op maat bij kunnen voeren, dit is nu al zichtbaar in de melkgift van de koeien.

Onderstaand een filmpje hoe het is geworden.

De nieuwe melkstal
Als laatste nog even een nieuw familieportret.
Een hartelijke groet uit Ukarumpa van ons allemaal.