Water is iets waar ik in Nederland eigenlijk nooit bij stil stond….water komt gewoon uit de kraan en je kunt het overal voor gebruiken. Warm, koud, heet, wát je maar wilt.

Hier in Ukarumpa gaat dat anders. Gelukkig hebben we wel een kraan en een douche, maar de toevoer is niet zoals in Nederland. Zo komt het water wat uit de kraan en de douche komt uit een hele grote regenton, waarin al het regenwater wordt opgevangen. Elk huis hier is voorzien van zo’n regenton. Met dit regenwater doen we eigenlijk alles, behalve het rechtstreeks opdrinken. Voor de veiligheid doen we het regenwater vanuit de kraan eerst in een waterfilter en daarna drinken we het. Er kan 10 liter tegelijk in de waterfilter, dus deze moet dagelijks bijgevuld worden.

Waterfilter

Het is altijd fijn als het zonnetje overdag flink op de regenton schijnt. We hebben dan namelijk warm tot heet water en daarmee kunnen we onze afwas beter doen en lekkerder douchen. Als er een regendag is, of soms een paar regendagen achter elkaar, dan is het water koud en moet je dus koud douchen, terwijl je het dan ook koud hebt, want het huis wordt ook niet verwarmd door de zon, en een kachel hebben we hier niet.

Je kunt je voorstellen dat we ons hier heel erg bewust geworden zijn van water en we heel dankbaar zijn als het zonnetje overdag schijnt!

Dan hebben we ook nog het water waarmee de wc doorgespoeld wordt, dat komt weer ergens anders vandaan, namelijk uit de rivier die aan de rand van Ukarumpa stroomt. In deze rivier wassen de lokale mensen zich. Dit water is best vuil en daarom zijn we blij dat we het alleen voor de wc hoeven te gebruiken.

En verder…

Genieten we van het leven in Ukarumpa! Sommige verschillen zijn groot, maar alles went en je krijgt er ook zoveel voor terug. Bijvoorbeeld de rust. Als ik het vergelijk met Nederland dan zijn hier echt weinig prikkels, voor zowel volwassenen als voor kinderen; weinig mediagebruik, geen gesjees van hot naar her, geen geluiden van sirenes en zo kan ik nog wel even doorgaan. We leven midden in de natuur en de geluiden die we horen zijn van vogels, honden of spelende kinderen. Onze meiden zijn na schooltijd veel buiten, daar vermaken ze zich uitstekend. In mijn volgende blog wil ik graag wat over hen vertellen; wat doen zij hier zoal.