De structuur van de dag wordt steeds beter, de dingen beginnen gewoon te worden en dat merk je in de kwaliteit van het werk. Het is zelfs zo, dat er nu 1 man melkt en alle verwerking en verzorging van de dieren doet. Dit betekent dat hij om 8 uur begint met melken. Daarna wordt deze melk gepasteuriseerd en terwijl de machine draait, verzorgt hij de dieren en maakt hij de melkstal en melkketels schoon. Als de melk klaar is, wordt deze in de koeltank afgekoeld en van daaruit wordt de melk in de flessen getapt. Dan  is de melk klaar om naar de winkel gebracht te worden. Dit is normaal tussen 11 en 12 uur, zodat de winkel dagverse melk heeft.

De andere werknemers kunnen zich dus richten op de andere werkzaamheden. Er is nog meer dan voldoende te doen. Er is nog veel werk aan de omheining; reparatie en plaatsing van nieuw hekwerk.

Ook moet er nog veel gedaan worden aan de eenden- en kippenverblijven boven de visvijver.  We zijn nu begonnen met de vloerbalken van het verblijf boven het water. Dit doen we met rondhout uit onze eigen houtwallen.

Charlie is ook weer begonnen met de omheining. De bedoeling is dat we de komende weken de koeien weer gaan ontwormen. Hiervoor moeten er nog wat kleine verstevigingen aangebracht worden aan de behandelruimte. Ook moet deze nog iets verhoogd worden, aangezien de laatste keer een aantal koeien het presteerde om er overheen te springen.

Met betrekking tot de afspraak die ten tijde van de leaseovereenkomst is gemaakt, is één  van onze werkzaamheden het beheren van de grond waar de koeien op moeten lopen. Dit houdt in dat door  buitenstaanders (lokale mensen) op het land niet zomaar een tuin aangelegd mag worden. De meeste lokale mensen hebben een eigen tuin waar ze hun fruit en groente verbouwen. Hoe meer grond ze hebben, hoe meer ze kunnen verbouwen, met als gevolg dat ze al het extra’s kunnen verkopen op de markt en daarmee dus extra geld kunnen verdienen.  Nu is dat wél het geval, de afgelopen jaren is er niet volledig gebruik gemaakt van de grond, doordat er meer grond was dan de koeien aan konden met grazen. Daardoor zijn lokale mensen begonnen  met hier hun tuinen aan te leggen. Nu we de kudde aan het uitbreiden zijn, zullen we alle grond nodig hebben. Dit betekent dus   dat de tuinen verplaatst moeten worden. Afgelopen week hebben we doorgenomen hoe we dit op een goede manier kunnen uitvoeren, zodat aan het eind van de rit iedereen tevreden is . Dit is geen gemakkelijke taak maar het hoort er wel bij.

Hierboven nog even een kijkje bij de jonge eendjes. Hartelijke groeten, Hans