De week begint goed met de geboorte van een vaarskalf, moeder en kind maken het goed. Ook kwam er een  jongen langs die graag bij ons wilde komen werken. Hij heeft een goede opleiding afgerond op agrarisch gebied, hier in Papoea Nieuw Guinea. Daarnaast heeft hij nog veel cursussen gevolgd om zijn kennis aan te vullen. De afgelopen 10 jaar heeft hij op de grootste koeienfarm hier in het land gewerkt. Dit kan voor ons de prachtige aanvulling zijn, waar we naar op zoek waren. Iemand die mijn taak hier kan overnemen en de farm kan laten doorgroeien. De komende weken zal hij (Samson) meelopen, zodat we kunnen zien of hij inderdaad een goede aanwinst is.

Afgelopen week hebben we met Wycliffe Nederland nog gesproken of er al een eventuele vervanger is, voor als wij teruggaan en nu staat er ineens een perfect passende kandidaat voor onze neus. Dit kan geen toeval zijn…Gods timing is altijd goed, ook hierin heeft Hij zijn plan al klaar! Joseph is een paar dagen uit de running in verband met een blessure aan zijn arm en moet 3 dagen rust houden om daarna geleidelijk aan weer op te bouwen.

We hadden deze week ook een koe met prolaps. Deze hebben we behandeld en apart gezet, zodat we haar kunnen afmesten en daarna kunnen slachten. Koeien met dit soort aandoeningen hebben een vergroot risico op infecties en aangezien we hier in de buurt geen dierenarts hebben, is het beter om deze dieren uit te selecteren.

De ruimte om de koeien te behandelen is klaar voor gebruik. We zullen maandag beginnen met behandelen. Hierover geef ik verderop meer uitleg. We hebben drijf-hekken gemonteerd, die we als een harmonica kunnen inklappen om zo de koeien op een rustige manier te kunnen opdrijven.


We zijn begonnen met het behandelen van de koeien. Samson die nu op proef meeloopt, is ook van de partij om samen met Joseph en Charlie de koeien op te drijven. Het zijn 75 koeien/kalfjes gemengd. Ze zullen ontwormd worden tegen vliegen. Krijgen een spray tegen luizen. De oornummers zullen, indien nodig, worden verduidelijkt. De horens zullen, uit veiligheid voor het personeel, worden afgepunt met de zaag. De vrouwelijke dieren zullen worden gecheckt op dracht.

De kalfjes vanaf zes maanden oud zullen we spenen. Dit houdt in dat we ze bij de moeder weghalen, zodat deze weer kan aansterken voor de volgende geboorte. De jonge gespeende stieren zullen naar een weiland op een andere locatie worden overgebracht. Totaal zijn er elf dieren naar dit weiland gebracht en deze zullen hier blijven, tot ze klaar zijn voor de slacht.

Joseph en Charlie hebben aan de omheining van het weiland nog wat reparaties gedaan en de sloot hebben we schoongemaakt, zodat we een goede afwatering hebben. Het is op het moment namelijk erg nat vanwege het regenseizoen.

Tien jonge stieren hebben we met de nieuwe trailer vervoerd, deze kwam nu erg goed van pas. Eén grote volwassen stier hebben we uit veiligheidsoverweging vastgebonden en op de achterbak van de auto vervoerd, dit in verband met nogal aanvallend gedrag naar mensen.

De melkkoeien hebben we net voor het weekend behandeld, zodat dit zo min mogelijk gevolgen heeft voor de winkel. Na behandeling mag de melk namelijk drie dagen niet voor menselijke consumptie worden gebruikt. Dit betekent dus drie dagen geen melk voor de winkel. Nu we het in het net voor het weekend doen, zijn de gevolgen het minst merkbaar voor de klanten. Als afsluiting van de week is er nog een stierkalf geboren, wat wil je nog meer.

Hartelijke groeten uit Ukarumpa, Hans