De laatste voorbereidingen voor het overvliegen van de twee Holstein stierkalfjes worden gedaan.  De interieurbouwers hebben de twee transport kisten als bouwpakket samengesteld en de overige materialen er bij ingepakt, deze zijn vervolgens naar het vliegveld hier in de Aiyura vallei gebracht, waarvandaan we woensdag hopen de vliegen. Zelf heb ik de laatste dingen met de instanties in Moresby geregeld zodat we niet voor verrassingen komen te staan tijdens onze reis.  Het leek er eerst nog op dat het op het laatste moment nog moest worden afgeblazen aangezien er een gezondheidscheck gedaan moet worden bij de kalfjes voordat ze getransporteerd mogen worden van de ene provincie naar de andere en de officier die dit moest doen een training had in een ander deel van het land. Uiteindelijk toch een ander alternatief weten te regelen zodat de reis gewoon door kon gaan.

Vervolgens heb ik de afspraken gemaakt met de Ilimo farm (het enige melkveebedrijf in het land) het bedrijf waar we de kalfjes hebben gekocht wanneer we de kalfjes komen halen.

 In de tussentijd is het werk ook gewoon door gegaan, er is weer een deel van de oude omheining gerepareerd. Ik ben met Joseph nog een ronde wezen maken voordat ik ben vertrokken om de dingen door te nemen die gedaan kunnen worden tijdens mijn afwezigheid.

Woensdagmorgen was het dan zo ver, vroeg in de morgen ben ik met een SIL vliegtuig naar Port Moresby gevlogen. Bij aankomst ben ik verwelkomt door een medewerker van het SIL centrum. We zijn vanuit de hangar rechtstreeks naar de Ilimo Farm gereden en hebben daar met de farm manager de twee kalfjes uitgezocht. Daarvanuit zijn we naar het kantoor van NAQIA gereden om een afspraak te maken met de quarantaine officier die de gezondheid check zal doen bij de kalfjes. We hebben daar de afspraak gemaakt voor donderdagmorgen. Vanuit NAQIA zijn we naar het SIL centrum gereden, dit is de plek waar ik blijf overnachten. Ik heb de transport kisten in elkaar gezet en afgekit zodat ze waterdicht zijn voor transport.

De volgende dag zijn we met de NAQIA officier naar de Ilimo farm gereden en hebben hier de controle gedaan. Alles was in orde en de kalfjes konden de volgende dag op transport. Het transport van de Ilimo farm naar de hangar van SIL/MAF moest worden gedaan onder begeleiding van de NAQIA officier. De transport kisten pasten precies in het vliegtuig en na een wat turbulente reis zijn we veilig geland in Ukarumpa. De kalfjes hebben zich uitstekend gedragen alsof ze het dagelijks deden. In Ukarumpa werden ze warm onthaald door de medewerkers op het vliegveld, het was namelijk nog niet eerder voorgekomen dat kalfjes werden getransporteerd met een SIL vliegtuig.

Bij de boerderij aangekomen hebben we de kalfjes apart gezet en laten wennen aan de nieuwe omgeving. O ja, de namen die ze hebben gekregen zijn Central (naar de provincie waar ze vandaan komen) en Ilimo (naar de boerderij waar ze vandaan komen). Dit was het weer voor nu, bedankt voor het lezen en tot de volgende keer! Groeten Hans